Rezoluția de-nceput de an
De mult timp îmi doresc să-mi iau gândurile, experiențele proprii, descoperirile și să le pun undeva într-o formă coerentă.
Să le aștern într-un mod ce mă va ajuta să le clarific mai mult și să le-mpărtășesc, în speranța că asta se va dovedi util și pentru alți oameni.
Astăzi am zis să vă tulbur puțin sărbătorile :)) și-am ales o temă cu care, probabil, o bună parte dintre noi avem o relație complicată :). Rezoluțiile de-nceput de an. Și asta pentru că avem cu toții tentația de a ne propune multe schimbări, dacă se poate de mâine, de săptămâna, luna, sau anul viitor, și statisticile ne arată că puține dintre ele sunt duse până la capat.
Voi alege să ne uitam la aceste rezoluții din trei perspective, necesare, dar nu neapărat suficiente:
Cea a clarității
A recunoștinței pentru ceea ce avem și ceea ce suntem astăzi
Și cea a realismului privind ceea ce ne propunem
Claritatea
Nu ne putem propune să ajungem undeva, în mod realist, dacă nu știm punctul în care ne aflăm.
Iar perioada asta, a sărbătorilor, ne vine ca o mănușă. Avem timp să tragem puțin aer în piept și să ne observăm mai bine: ca stare de spirit, ca rezultate pe care le-am avut în ultimul an, din punct de vedere al sănătății, al relațiilor, sau orice considerăm noi mai important.
Să observăm, fără a ne judeca prea aspru, ce am făcut pentru a îmbunătăți aceste aspecte, nu pentru a ne biciui pentru ce n-am dus la capăt, cât pentru a ne observa propriile tendințe, ce a functionat bine și ce nu, și a invăța din asta.
Recunoștința
Fie ca simțim că suntem într-un loc bun, sau mai e de lucru pe ici, pe colo, avem nevoie să ne oprim și să apreciem ceea ce avem, cine suntem, și asta nu pentru că am fi obținut luna de pe cer, sau am fi atins vreun apex al dezvoltării propriei persoane, ci pentru că și puținul nostru este mult mai mult decât ceea ce au mulți alți oameni de pe planeta asta, iar a face acest exercițiu ne conectează mai bine la realitate și ne ajută sa ne mai atenuăm puțin autocritica administrată.
Realismul
Dacă am făcut acest bilanț în mod echilibrat și calm, ne aflăm în punctul în care putem să alegem ce ne dorim pentru la anul.
Articulăm bine, preferabil în scris, maxim 3-4 ținte de atins.
Mai bine bifăm 3 din 4, decât 2 din 7.
Iar locurile unde ne punem cea mai mare energie vor trebui să rezulte din alegerile de mai sus.
Nu putem să muncim pentru abdomen plat dar să ne și bucurăm de dulciuri și chipsuri seara :)
Totuși, dacă era atat de ușor și natural să facem ceea ce ne propunem atunci lucrurile s-ar fi întâmplat deja :).
Cel mai probabil avem nevoie de câteva schimbări, noi deprinderi, de obiceiuri noi, poate de un nou mod de a alege, mai conștient, toate aliniate cu ceea ce ne dorim.
Merită să luam în calcul crearea de noi obiceiuri pentru că asta ne scutește de zilnica negociere cu noi, eliberându-ne mental semnificativ, dându-ne un imbold pentru restul zilei și o fundatie importantă pe care putem construi.
Recomand cartea Atomic Habits tuturor celor care vor să-și dea cele mai mari șanse de a-și forma în mod eficient noi obiceiuri.
Iar pentru a fi sinceri cu noi până la capăt, nu e nevoie să așteptăm 1 ianuarie pentru a începe orice avem pe lista, cel mai probabil vom fi obosiți și puțin mahmuri. Astăzi e ziua perfectă pentru a face orice ne-am pus în minte, cu pasi mici, dar siguri, fără a căuta perfecțiunea, ci progresul constant, oricât de mic.
Iar dacă am ratat o zi nu e sfârșitul lumii.
Mă bucur dacă am reușit să vă rețin atenția până aici :)
Vă doresc inspirație în alegerile voastre, multă bucurie, putere de muncă în noul an și un Crăciun minunat alături de cei dragi! :)