Trusa mentala de urgenta
Cu totii trecem in anumite perioade din viata prin momente ce pot reprezenta socuri pentru psihicul nostru.
Acesta le preia si incearca sa invete din…
Cu totii trecem in anumite perioade din viata prin momente ce pot reprezenta socuri pentru psihicul nostru.
Acesta le preia si incearca sa invete din ele astfel incat sa ne protejeze pe viitor, mecanism total automat.
Din pacate, deseori modul in care acesta o face este neconstructiv, ajungand in situatia de a avea reactii emotionale disproportionate la anumiti stimuli.
La finalul acestui articol vom sti ce avem de facut daca vrem sa limitam impactul negativ in cazul:
Unui accident de circulatie
Unui eveniment ce aproape ca a dus la inec
Sau in cazul tradarii increderii din partea unui om important din viata noastra
Am aflat de existenta acestei mecanici psihologice din cartea Resilience - How to overcome life’s greatest struggles pe care-o recomand cu mare caldura datorita abordarii extrem de practice si bazata pe studii stiintifice.
Intai voi descrie modul in care mintea noastra reactioneaza in fata unui eveniment traumatic, apoi, ca o consecinta directa, vom descoperi actiunile practice utile pentru ca cele trei scenarii de mai sus sa nu lase sechele pe termen lung.
Creierul nostru functioneaza pe baza de asocieri intre ganduri/stimuli si emotii, asta constituind de-a lungul miilor de ani un avantaj de supravietuire.
Daca intr-un trib, acum 30000 de ani, un om a vazut cum un seaman este sfasiat de o fiara salbatica ce a sarit dintr-un tufis la asfintit, acesta va asocia automat groaza prin care a trecut cu elemente ale intregului context: de la auzul unui fosnet si plimbarea prin zona respectiva pana la vazul sau mirosul acelui gen de animale ori iesirea din pestera la asfintit.
Data viitoare cand simte un fosnet, cand vede acel animal sau iese dupa asfintit in locuri expuse, similare cu cel de atunci, va trece prin emotii asemanatoare celui din fatidica noapte, chiar daca la un nivel mai redus.
Lesne de inteles ca asta poate constitui un avantaj de supravietuire fata de semenii lui mai putin precauti.
Cum cei ce au facut asocierile de mai sus au avut mai multe sanse sa supravietuiasca si sa aiba urmasi comparativ cu cei care n-au invatat nimic din asta, e evident de ce-n codul nostru genetic este inscrisa aceasta tendinta a creierului de a face asocieri stimul-emotie.
Iar acum suntem tributari acestui mod instinctual de gandire in ciuda faptului ca pericolele la care suntem astazi expusi sunt infinit mai mici decat cele ale predecesorilor nostri.
Creierul are un ritm extrem de lent de adaptare a propriului mod de lucru la mediul curent, fiindu-i necesare alte mii sau zeci de mii de ani pentru a sti ca in marea majoritate a cazurilor invata si reactioneaza disproportionat fata de gravitatea riscurilor la care suntem expusi.
Si nu putem schimba nimic la nivel fundamental. Lucram cu ce avem, dar putem sa intervenim comportamental prin expunere controlata, voluntara la anumite experiente pentru a-l “pacali” sa invete ceea ce dorim noi, nu ceea ce alege el in mod implicit.
Hai sa luam exemplul unui accident de masina in care noi eram la volan.
Sa presupunem ca:
Am avut o sperietura teribila
Suntem inca intregi
Masina e inca utilizabila
Ce urmeaza sa se intample, cu o ridicata probabilitate conform teoriei de mai sus, este de a asocia masina insasi si ideea de a o conduce cu sentimentul de frica profunda pentru viata noastra. Daca nu facem nimic e posibil sa nu mai vrem vreodata sa conducem.
Secretul este ca sunt necesare undeva la 2-3 ore - variaza de la om la om - pana cand asocierea intre emotia foarte puternica si toate elementele ce-au dus la acel eveniment sa se astearna in memoria pe termen lung.
Asta inseamna ca avem la dispozitie 2-3 ore pentru a “rescrie acest scenariu”, pentru a face ca ceea ce urmeaza sa ajunga in memoria pe termen lung sa ne ajute, nu sa ne-ncurce pe viitor in viata de zi cu zi.
In cazul asta, bazat pe cele trei presupuneri de mai sus, este recomandat sa ne adunam si sa ne continuam drumul (dupa o amiabila, sau un drum pana la politie).
Astfel vom inlocui sentimentul de groaza fata de acea situatie cu acela de incredere ca putem depasi chiar si genul acesta de provocari, continuandu-ne viata nestingheriti. Consolidarea acestui gand in memoria pe termen lung ne va fi mult mai benefica si ne va lasa intr-o stare de rezilienta mentala mai buna decat cea premergatoare accidentului.
Si ce ne facem daca tocmai am fost pentru prima data-n viata foarte aproape de inec? Vrem sa nu ne mai apropiem niciodata de apa?
Ati ghicit, ceea ce avem de facut in urmatoarele 2-3 ore e sa punem mana sa mai dam cateva bazine, sau sa-notam in ape deschise, in functie de situatie si, dupa cateva zeci de minute in care ne-am simtit in control in apa - avand feedback pozitiv la fiecare bataie din maini - vom sti cu certitudine ca ne descurcam si ca vom putea inota linistiti pe viitor.
Ce ne facem daca am ratat acea fereastra de oportunitate de 2-3 ore?
Din fericire nu-i totul pierdut. Si asta datorita ciclurilor de reconsolidare a amintirilor. De fiecare data cand accesam o amintire ea, sau modul in care noi ne raportam la ea poate suferi unele mutatii, varianta ei reinterpretata ajungand inapoi in memoria pe termen lung.
Asta explica:
De ce este important sa se ia inclusiv declaratiile martorilor in sala de judecata cu o oarecare rezerva - ceea ce ne amintim avand riscul sa nu fie exact ceea ce am vazut
Ca putem folosi aceste cicluri de reconsolidare a amintirilor pe termen lung pentru a da o reinterpretare a acestora si de a ne elibera de modul vechi si disfunctional de a ne raporta la ele.
Acest al doilea punct sta la baza procesului psihoterapeutic, iar, impreuna cu specialistul potrivit noua, putem adresa genul acesta de probleme chiar si la ani distanta fata de intamplarea unui eveniment, acesta fiind, totusi, un proces mai de durata.
Iar scenariul al treilea, cel in care avem probleme de incredere din cauza unor mari dezamagiri este unul ce cu siguranta nu poate avea solutii in 2-3 ore de la intamplare, si intra in categoria celor adresabile cu sprijinul unui psihoterapeut.
Asadar, concluzia ar fi ca nu suntem condamnati sa acceptam consecintele traumelor din viata noastra, ci putem prelua controlul si gestiona aproape orice ne iese in cale, avand dreptul de a spera la o viata cat se poate de normala si de echilibrata daca avem abordarea si folosim instrumentele potrivite.
Truth as a maze
In my youth, I used to be harsh on the people I did not agree with.
And here lie some of the problems with this:
Not being the guardian…
In my youth, I used to be harsh on the people I did not agree with.
And here lie some of the problems with this:
Not being the guardian of absolute truth my judgment of others was questionable, to say the least
Even if we were to assume a fact to be objectively true, contrarian beliefs may still hold some merit
And I’ll offer three examples of false beliefs, one being a personal one, that may prove to be useful during our lifetime. One from climate change, another regarding relationships, and the third one related to inner peace.
I
The first one is the idea that we can change the world by planting trees.
There was a video circling youtube at some point about a man who spent his entire life planting trees in some remote deserted place in Asia. Maybe he felt this was a transcendent purpose, capable of changing the world.
Even though we may justify the falseness of his belief - since we can’t feel his little forest’s effects either in Europe or in the US, the man felt joy and significance during his undertaking. For him, using that false belief was worth it because it brought him fulfillment and the drive to continue his mission into his latest years.
II
The second one is a personal example. I hold the conviction that I have so much to offer to the woman beside me that there is no way she will ever think of cheating me. We’re not even going to discuss the idea of her actually doing it. And this, despite me being cheated on with one of my best friends almost 20 years ago.
We may see this as arrogance weaponization for the greater good. The belief is, obviously, false, but I choose to hold it and it is, in my mind, extremely justified by the man I am today and the peace of mind it provides.
III
And the third example is more abstract and has to do with mental health, a topic so vital to any of us.
We’re all perceiving reality through unique filters resulting from our convictions, rationales, and life experiences. Our self-image and our worldview are sometimes distorted not because we are too stupid to see things clearly, but because we don’t have the power to accept them.
And, since most people, in most cases prefer inner peace to knowing the truth we then choose to interpret reality in such a way that it fits just perfectly, like a puzzle piece, into our worldview, for which we have a high attachment.
And all these only for the tranquility of closing our eyes late at night.
Sometimes the cost of confronting the truth is unbearable. It’s measured in extra beats per minute, wrinkles, white strands of hair, and tears.
Some people die before being able to admit facts that are obvious to everyone around them, just because of their inability to process that information.
*
So, next time we disagree with someone, it’s worth having a more nuanced and gentle approach.
I see myself as being in a continuous search for truth, provided that I can recognize and understand it, and I choose to promote it with kindness and empathy for myself and the ones around me.
Maybe someone’s false belief is a base for a noble mission, an utilitarian and very effective approach that harms no one or sustains the balance of a fragile individual.
I think that truth is not everything… cause we’re all human.
Costul Adevărului
Când eram mai mic judecam mult mai aspru oamenii după ce scoteau pe gură, după adevărul celor spuse, așa cum il înțelegeam eu.
Și aici sunt unele mici probleme…
Când eram mai mic judecam mult mai aspru oamenii după ce scoteau pe gură, după adevărul celor spuse, așa cum il înțelegeam eu.
Și aici sunt unele mici probleme:
Nefiind deținătorul adevărului absolut, acea judecată a celorlalți e cel puțin chestionabilă.
Chiar și din perspectiva unui adevăr pe care îl putem asuma ca fiind obiectiv, există credințe, contrare acestuia, ce au anumite merite.
Și am trei exemple, dintre care unul personal, de credințe false în mod obiectiv, dar utile în viața unora dintre noi: unul din zona de protecție a mediului, altul din cea a relațiilor și al treilea legat de echilibrul propriu.
I
Primul, acela că putem schimba lumea plantând copaci.
Circula pe youtube un filmuleț în care un bărbat și-a petrecut întreaga viață plantând puieți printr-o zonă deșertificată din Asia. Posibil să fi gândit că are o contribuție semnificativă asupra lumii.
Chiar dacă se poate justifica falsitatea convingerii sale - noi nesimțind în Europa efectul acelei pădurici de câteva hectare - omul a simțit că ceea ce face zilnic e semnificativ și-l bucură. A meritat folosirea acelei convingeri pentru a trăi cu împlinire și a avea drive-ul de a susține acea activitate până-n amurgul vieții.
II
Cel de-al doilea este un exemplu personal. Mențin convingerea ca am atat de mult de oferit femeii de alături încât nu există situație în care aceasta să își dorească să mă înșele. Nici nu mai discutăm de varianta în care chiar o face. Și asta, în ciuda faptului că am fost înșelat o dată, cu un prieten apropiat, acum aprope 20 de ani.
Poate-o putem vedea ca pe o mostră de aroganță pusă în slujba binelui. Credința e, evident, falsă. Dar aleg să o păstrez și este, în mintea mea, extrem de justificată din prisma omului care sunt astăzi și-a liniștii pe care mi-o conferă.
III
Iar al treilea exemplu este mai abstract și are legătură cu sănătatea mintală, atât de prețioasă fiecăruia dintre noi.
Cu toții avem propriul filtru prin care percepem realitatea bazat pe propriile convingeri, rațiuni și experiențe de viață. Uneori credem că noi sau lumea e într-un anumit fel nu pentru că suntem prea proști să înțelegem adevărul, ci pentru că nu avem puterea de a-l digera.
Si cum, pentru marea majoritate a oamenilor și-n marea majoritate a cazurilor, echilibrul nostru interior e mult mai important decât cunoașterea fidelă a realității alegem să reinterpretăm realitatea astfel încât să se așeze armonios, ca piesele de lego, peste credințele noastre, față de care avem un anumit atașament. Totul doar pentru a putea pune liniștiți capul pe pernă.
Uneori costul de a privi adevărul in față poate fi mult prea mare pentru unii dintre noi. E măsurat în lacrimi, fire albe, riduri si bătăi în plus pe minut.
Există oameni ce mor înainte de a admite aspecte absolut evidente pentru toți ceilalți, doar pentru că nu pot procesa acea informație.
*
Așa că data viitoare când cineva nu-i exact de aceeasi părere cu noi merită să avem o înțelegere puțin mai nuanțată și îngăduitoare la adresa sa.
Eu mă consider un continuu căutător și promotor al adevărului, în măsura în care-l pot afla și înțelege, încercând să o fac cu mult mai multă blândețe și sensibilitate față de mine si semenii mei.
Poate că pe acel adevăr fals al altcuiva se bazează o motivație nobilă, o abordare utilitară ce funcționează foarte bine, fără a face rău cuiva, sau susține echilibrul psihic al unui om fragil.
Cred ca adevărul nu este totul pentru că suntem oameni.
Expectations vs Aspirations
This morning I discovered something very surprising.
A new angle from which to view a phenomenon we are so used to that we're probably not even questioning it at all: our expectations.
We…
This morning I discovered something very surprising. A new angle from which to view a phenomenon we are so used to that we're probably not even questioning it at all: our expectations.
We all have them, sometimes at a very high level, sometimes from others, but very often from ourselves.
We’ll see:
Why expectations are created in the first place
What are their implications
How they can demotivate people
How they can negatively affect our close relationships
And as an alternative solution:
Why aspirations provide superior results
How expectations differ from aspirations in terms of actions and outcomes
I owe this discovery to Andreea Rosca, a Romanian business journalist whose podcast Vast and Curious I've followed for quite a while. I am pleasantly surprised by her guests' diversity, caliber and her ability to ask inquisitive, practical questions.
Her recent discussion with Adrian Stanciu proved very insightful. Adrian is a leading Organizational Development consultant in Romania, specializing in organizational culture management, strategy development and change.
How are expectations created?
They are a product of transactional thinking, coming from the idea that our actions or our identity gives us the right to certain things or to be treated in a particular way.
Expectations form as a result of a feeling of entitlement and are created almost automatically. They involve a passive attitude and determine, in most cases, either disappointment or a satisfactory feeling at best. They are either satisfied, or they are not, rarely the fulfillment of great expectations leading to significant joy.
How can they demotivate the people we interact with?
We all remember a time when we took a top grade in school, that we were very proud of, and did not receive any praise for it. Our parents were telling us that this is to be expected and to be careful not to come with a lower one the next day.
And, since most of us crave recognition on some level, especially when we are young, receiving this kind of treatment feels like a pressure that we are not happy with and we are not motivated to withstand. The perception is that there is a rift between what is expected of us and the recognition we're getting for achieving the desired results. For many people it's just not worth it.
How can expectations affect our close relationships?
Genuine relationships have intrinsic value, they are not based on the benefits and services they may provide.
But when expectations interfere in these relationships they bring some conditions: you obey my wishes because I feel I deserve it, because that's what I want you to do, otherwise... Otherwise what? Even if this ultimatum is not usually verbalised it is there. Otherwise I consider yourself not worthy of the closeness we currently enjoy. And these conditions are like mines in the path to harmonious connections. When these expectations come from both parties we are approaching a standstill, and if prolonged for long enough, a potential rupture in the relationship.
What's the effect on others and why aspirations offer superior results?
Here comes Adrian Stanciu's contribution: that of replacing the expectation with an aspiration. With the idea that when I want something I'm not merely expecting it to magically happen, because I am special, or beautiful, or worthy of it. On the contrary, I desire that thing and aspire to achieve it. I am open and willing to act on this desire, to have an open mind, to search for solutions, for people who want the same things as I do, to support them, bring them together, guide them, coordinate them if needed, or just move from their way, without expecting for miracles to happen, but insistently focusing on tiny, constant steps toward my aim.
This change in mentality fosters collaboration, makes for a more breathable air around me and gives people a chance to be inspired and join my cause.
The main benefits of switching to aspirations are:
your active attitude and the confidence you transmit through your actions
your optimism, because the spirit in which you do things matters almost as much as your results
and the impact you have on others through the power of your personal example, as displayed openness, mental flexibility and willpower
I am curious:
How well do you think we're balancing the expectations from ourselves with the ones from the people around us?
From your own experience, how do you feel you differentiate in this respect from the citizens of other states?
If you had contact with Romanians, how do you feel we differ in this regard from the way your fellow citizens tend to function?
I wish you all a joyful day and the wisdom to successfully manage your expectations and the expectations of others.
Așteptări vs. Aspirații
Chiar azi dimineață am dat peste un lucru ce mi s-a părut foarte surprinzător. Un unghi nou din care putem privi un fenomen atât de împământenit încât este, probabil, nechestionabil pentru mulți dintre noi: acela al așteptărilor. Cu toții le avem…
Chiar azi dimineață am dat peste un lucru ce mi s-a părut foarte surprinzător. Un unghi nou din care putem privi un fenomen atât de împământenit încât este, probabil, nechestionabil pentru mulți dintre noi: acela al așteptărilor. Cu toții le avem, sunt uneori foarte ridicate, uneori de la ceilalți, dar de multe ori chiar de la noi înșine.
Vom vedea:
De ce se crează așteptările și care sunt implicațiile din spate
Cum pot ele să demotiveze oamenii cu care interacționăm
Cum pot afecta negativ relații la care ținem mult
Iar ca soluție alternativă:
Care este efectul asupra celorlalți și de ce aspirațiile conferă rezultate superioare
Cum se deosebesc ele de aspirații și cum diferă acțiunile noastre când înlocuim așteptările cu aspirațiile
Îi datorez acesta descoperire Andreei Roșca, jurnalist din zona de business pe care îl urmăresc cu mare plăcere datorită calității și diversității invitaților săi și modului în care îi intervievează în podcastulul Vast and Curious. În cazul de față e vorba despre miniinterviul cu Adrian Stanciu, consultant în materie de management al schimbării și al cultirii organizaționale la care antreprenori și companii multinaționale apelează în momentul în care se confruntă cu situații de o dificultate deosebită.
Cum apar așteptările?
Acestea vin dintr-o gândire tranzacțională, de la ideea că datorită a ceea ce facem sau a ceea ce suntem ni se cuvine un anumit lucru sau tratament.
Ele vin ca o contrapondere la un mod misecuvenist de gândire și se creaza aproape automat. Implică o atitudine pasivă și determină, de cele mai multe ori, două potențiale rezultate: dezamăgitor sau neutru. Ori sunt satisfăcute, ori nu sunt; rareori indeplinirea lor fiind un prilej de mare bucurie.
Cum pot ele să demotiveze oamenii cu care interacționăm?
Cu toții ne amintim cum era când veneam cu un 10 de la școală și părinții ne spuneau că e ok, asta e normalitatea, s-avem grijă să nu luam mai puțin mâine.
Iar, cum majoritatea dintre noi ne dorim și un soi de recunoaștere, în special când suntem mai tineri, genul acesta de tratament e resimțit ca o presiune căreia nu avem chef și nici nu ne simțim motivați să-i facem față; percepția fiind că există o prăpastie între ceea ce ni se cere si cat suntem de apreciați. Pentru mulți oameni nici măcar nu merită efortul.
Cum pot afecta foarte mult relațiile cu cei apropiați?
Relațiile cu adevărat valoroase din viața noastră, nefiind din zona Pile, Cunoștințe si Relații, au o valoare intrinsecă, nu prin prisma beneficiilor pe care le aduc.
Dar, când în cadrul acestora intervin așteptările, apare în mod inevitabil o condiționare: te conformezi dorințelor mele, pentru că așa consider că merit, pentru că așa vreau eu, altfel… Altfel ce? Chiar dacă acest ultimatum nu e rostit, acesta se subînțelege. Altfel nu consider ca mai ești demn de apropierea de care ne bucurăm acum. Iar aceste condiții vin ca niște mine în calea unei legături armonioase. Când aceste pretenții apar din ambele sensuri avem în fata o potențiala degradare a relatiei și, în mod extrem, un conflict.
Care este efectul asupra celorlalți și de ce aspirațiile conferă rezultate superioare?
Aici vine contribuția lui Adrian Stanciu: aceea de a înlocui așteptarea cu o aspirație. Cu ideea că îmi doresc ceva, dar nu mă aștept ca el sa îmi pice în poala, să mi se întâmple în mod miraculos, pentru că sunt eu mândru, frumos și merituos. Din contră, îmi doresc acel lucru și sunt dispus să fac ceva pentru asta. Să fiu flexibil, să caut soluții, să îmi doresc să găsesc oameni dispuși să meargă pe același drum, să-i sprijin, să-i aduc la un loc, să-i coordonez daca e cazul sau să mă dau la o parte din calea lor, fără să mă aștept la minuni, ci căutând cu tenacitate să fac pași mici, dar constanți către ceea ce îmi doresc.
Această schimbare de mentalitate contribuie la un mediu mult mai propice colaborării, crează în jurul meu un aer care se poate respira, și are șansa să inspire alți oameni să se alăture cauzei alese.
Aspirațiile se deosebesc de așteptări prin:
atitudinea ta activă și încrederea pe care o emani
prin optimismul tău, pentru ca spiritul in care faci ceva contează foarte mult
impactul pe care-l ai asupra celorlalți prin propriul exemplu, ca deschidere la nou, flexibilitate mentală și putere de muncă
Sunt curios:
Cum credeți că stăm noi, românii, cu așteptările de la noi înșine și de la cei din jur?
Dar de la oamenii politici?
Din experiența voastră, cum vi s-a părut că sunt diferiți la acest aspect cetățenii altor state?
Fără teamă, cu inflația asta lumea se gândește de două ori înainte s-arunce cu ouă.
New Year’s Resolution
Today I'm gonna mess with your holidays a little bit, since I've chosen a topic that brings mixed feelings to many of us: The New Year's resolution.
And that's because we all have the tendency…
It's been a while since I first wanted to gather my thoughts, my own experiences, discoveries and give them a more coherent form; to compile them in a way that brings me clarity and has a chance to be useful to others.
Today I'm gonna mess with your holidays a little bit, since I've chosen a topic that brings mixed feelings to many of us: The New Year's resolution.
And that's because we all have the tendency to aim for many things, if possible starting from tomorrow, next week, next month, or even next year and statistics show that very few of these objectives are successfully fulfilled.
I'll choose to look over these resolutions from three needed, albeit not necessarily sufficient, angles:
The Clarity of our situation
The Gratitude for what we have and what we are today
And being Realistic with our goals
Clarity
Realistically, we cannot aim at something if we're not fully aware of our starting point, of our current situation.
And this period fits us wonderfully, since we have time to relax, to observe ourselves, our wellbeing, our results for the ending year, our health, relationships and anything else we see of value.
To notice, without harsh judgement, what actions we've taken during the year for the betterment of the above mentioned points, not to punish ourselves further for not doing enough, but to reflect on our tendencies: what worked well and what didn't, and learn something from it.
Gratitude
Even if we feel we're in a good place, or we're struggling a little bit we need to stop and appreciate what we currently have and how far we've come.
Not because of our outstanding achievements or our glorious evolution, but especially because so many people around the world don't come even close to what we have, and this exercise grounds us in reality and helps us tame our self criticism a little bit.
Realism
If we've done this assessment in a calm and balanced way, we are now ready to choose our targets for the next year.
Describe them well, preferably in writing, so that conditions for failure are clearly stated, no more than 3 or 4 objectives.
Better to do 3 out of 4 than 2 out of 7.
And the places where we'll put most of our energy in the coming year will need to result from the above mentioned choices.
However, if it were so easy these things would already be done :).
Most likely we need to change a few things, some behaviors, habits, maybe the way we make choices, with more awareness, all being aligned with what we desire to accomplish.
Habit formation is worth taking into consideration because this single thing greatly reduces the amount of daily negotiation with ourselves, freeing a ton of mental space, giving us a boost for the day and a solid foundation we can build on.
I highly recommend Atomic Habits to all of you who want to give themselves a serious chance on implementing new habits effectively.
And, to be honest, we don't need to wait for 1st of January to start working on anything from our list; if nothing else, we'll be a little tired and tipsy during that day.
I'm glad you followed me until this point.
And wish you all inspiration in the choices you make, the energy to work hard on what matters most to you, lots of happiness, joy and Happy Holidays with your loved ones!
Rezoluția de-nceput de an
Astăzi am zis să vă tulbur puțin sărbătorile și-am ales o temă cu care, probabil, o bună parte dintre noi avem o relație complicată: Rezoluțiile de-nceput de an. Și asta pentru că avem cu toții tentația…
De mult timp îmi doresc să-mi iau gândurile, experiențele proprii, descoperirile și să le pun undeva într-o formă coerentă.
Să le aștern într-un mod ce mă va ajuta să le clarific mai mult și să le-mpărtășesc, în speranța că asta se va dovedi util și pentru alți oameni.
Astăzi am zis să vă tulbur puțin sărbătorile :)) și-am ales o temă cu care, probabil, o bună parte dintre noi avem o relație complicată :). Rezoluțiile de-nceput de an. Și asta pentru că avem cu toții tentația de a ne propune multe schimbări, dacă se poate de mâine, de săptămâna, luna, sau anul viitor, și statisticile ne arată că puține dintre ele sunt duse până la capat.
Voi alege să ne uitam la aceste rezoluții din trei perspective, necesare, dar nu neapărat suficiente:
Cea a clarității
A recunoștinței pentru ceea ce avem și ceea ce suntem astăzi
Și cea a realismului privind ceea ce ne propunem
Claritatea
Nu ne putem propune să ajungem undeva, în mod realist, dacă nu știm punctul în care ne aflăm.
Iar perioada asta, a sărbătorilor, ne vine ca o mănușă. Avem timp să tragem puțin aer în piept și să ne observăm mai bine: ca stare de spirit, ca rezultate pe care le-am avut în ultimul an, din punct de vedere al sănătății, al relațiilor, sau orice considerăm noi mai important.
Să observăm, fără a ne judeca prea aspru, ce am făcut pentru a îmbunătăți aceste aspecte, nu pentru a ne biciui pentru ce n-am dus la capăt, cât pentru a ne observa propriile tendințe, ce a functionat bine și ce nu, și a invăța din asta.
Recunoștința
Fie ca simțim că suntem într-un loc bun, sau mai e de lucru pe ici, pe colo, avem nevoie să ne oprim și să apreciem ceea ce avem, cine suntem, și asta nu pentru că am fi obținut luna de pe cer, sau am fi atins vreun apex al dezvoltării propriei persoane, ci pentru că și puținul nostru este mult mai mult decât ceea ce au mulți alți oameni de pe planeta asta, iar a face acest exercițiu ne conectează mai bine la realitate și ne ajută sa ne mai atenuăm puțin autocritica administrată.
Realismul
Dacă am făcut acest bilanț în mod echilibrat și calm, ne aflăm în punctul în care putem să alegem ce ne dorim pentru la anul.
Articulăm bine, preferabil în scris, maxim 3-4 ținte de atins.
Mai bine bifăm 3 din 4, decât 2 din 7.
Iar locurile unde ne punem cea mai mare energie vor trebui să rezulte din alegerile de mai sus.
Nu putem să muncim pentru abdomen plat dar să ne și bucurăm de dulciuri și chipsuri seara :)
Totuși, dacă era atat de ușor și natural să facem ceea ce ne propunem atunci lucrurile s-ar fi întâmplat deja :).
Cel mai probabil avem nevoie de câteva schimbări, noi deprinderi, de obiceiuri noi, poate de un nou mod de a alege, mai conștient, toate aliniate cu ceea ce ne dorim.
Merită să luam în calcul crearea de noi obiceiuri pentru că asta ne scutește de zilnica negociere cu noi, eliberându-ne mental semnificativ, dându-ne un imbold pentru restul zilei și o fundatie importantă pe care putem construi.
Recomand cartea Atomic Habits tuturor celor care vor să-și dea cele mai mari șanse de a-și forma în mod eficient noi obiceiuri.
Iar pentru a fi sinceri cu noi până la capăt, nu e nevoie să așteptăm 1 ianuarie pentru a începe orice avem pe lista, cel mai probabil vom fi obosiți și puțin mahmuri. Astăzi e ziua perfectă pentru a face orice ne-am pus în minte, cu pasi mici, dar siguri, fără a căuta perfecțiunea, ci progresul constant, oricât de mic.
Iar dacă am ratat o zi nu e sfârșitul lumii.
Mă bucur dacă am reușit să vă rețin atenția până aici :)
Vă doresc inspirație în alegerile voastre, multă bucurie, putere de muncă în noul an și un Crăciun minunat alături de cei dragi! :)